Cupping

Det er altid et forsøg værd - kroniske smerter, manglende energi, reduceret mobilitet mm. kan alt sammen være enormt belastende i dagligdagen og forringe vores livskvalitet - hvorfor ikke give det er skud?

olympic-cupping-therapy-is-it-all-in-their-heads-1.jpg

Hvad er Cupping?

Det er en massageform, der stimulerer kroppens naturlig forsvar.

Cupping er en ældgammel behandling og kan bruges både som en lindrende behandlingsform og som en massageform.

Cupping virker ved at suge og udvide bindevævet, så blodcirkulationen stimuleres. Hvis der i starten udrenses mange affaldsstoffer vil disse cirkulere i kroppen indtil de bliver udskilt. Dette kan give midlertidig hovedpine og andre udrensningssymptomer. Dette afhjælpes som oftest med rigelig væskeindtagelse.

Behandlingen fremmer blodtilførslen til musklerne, og kan ud over at styrke immunforsvaret, også hjælpe dine muskler med at slappe af. Ved hjælp af kopperne, skaber man et vakuum, som virker ligesom dybdegående massage. Cupping anvender sugekopper der løsner bindevævet over muskulaturen op med det formål at øge blodgennemstrømningen i det udvalgte område.

Hvad er cupping effektivt mod?

Cupping kan anvendes mod en række problemstillinger. Cupping fremmer kredsløbet, fjerner affaldsstoffer og forskynder helingen. Nedenstående er blot nogle af de problemstillinger cupping kan være effektiv imod.

  • ​Hovedpine og migræne

  • Muskelømhed

  • Stramme og spændte muskler

  • Ledsmerter

  • Spændinger / myoser i ryg og nakke

  • Skinnebensbetændelse

  • Løberknæ

  • Tennisalbue

  • Rastløse ben

  • Cellulite (Appelsinhud)

  • og meget mere

Hvad er bindevæv?

Bindevævet er det væv, der giver kroppen form og fasthed. Samtidig fungerer bindevævet også som depot for de affaldsstoffer og væske, som kroppen af forskellige årsager ikke formår at skille sig af med på normalvis.

En stor del af kroppens væv udgøres af bindevæv. Vores muskler består af store dele bindevæv, og det samme gælder vores ledbånd, hud, blodkar, organer mv. Det betyder, at der sagtens kan være tale om et bindevævs-problem, når vi taler om ømme muskler, og det samme gælder gener fra vores led, som blot er to områder mange bøvler med.

Hvad er ophobninger – og hvad betyder de for vores kropslige tilstand?

Når affaldsstoffer og væske ophobes i vores bindevæv, kan bindevævet miste sin elasticitet og blive mere stift i det. Det kan begynde at bule ud det, og det kan blive rigtig smertefuldt.

Forestil dig en person i en våddragt – rummet mellem våddragten og personen inden i våddragten er bindevævet. Bindevævet fyldes langsomt op med af affaldsstoffer og væske. Det begynder at spænde rundt omkring, det bliver sværere for personen at bevæge sig ordentlig, det begynder at smerte, da nervetråde bliver klemte, og det begynde at bule ud her og der, fordi vævet er ”fyldt op”.

Måske kan du se det for dig – måske kan du næsten mærke det på din egen krop - faktum er i hvert fald, at ophobede affaldsstoffer og væske kan medføre en lang række ”helt almindelig” skavanker såsom ovennævnte.

Ophobning af affaldsstoffer kan også stjæle vores energi, så vi er trætte og oplagte, det kan give os en dårlig søvn om natten og give os en generel følelse af utilpashed. Mange oplever at få både mere energi, en meget bedre søvn og en generel bedre tilpashed/velværdfølelse som en sidegevinst til behandling af et andet problem.

Noget så almindeligt som en myose/muskelinfiltration (de små smertefulde, kugleagtige spændinger vi kan mærke i fx. nakken/skuldrene af og til) er også en form for ophobninger. Forestil dig at du sidder foran computeren en hel dag, hvor du sidder og spænder og trækker skuldrene godt op under ørerne. I denne position lukker de spændte muskler af for blodgennemstrømningen (ikke 100%, men i en vis grad), hvilket gør det svært for affaldsstoffer fra muskelarbejdet at komme videre i systemet. I stedet indkapsles disse affaldsstoffer og bliver til små hårde infiltrationer, der sidder og spænder og smerter.

cupping-2852483_1280.jpg

Behandlingen

Jeg vil starte med en lille samtale med dig, for at klarlægge dine udfordringer. Jeg vil efterfølgende med mine øjne og hænder undersøge kroppen og afdække behandlings områderne i samråd med dine ord, så vi får en målrettet og effektiv behandling.

Herefter opvarmes de berørte områder, de masseres med en god massagesalve, hvorefter jeg med hjælp fra cupperne vil arbejde med såvel dit bindevæv som dine muskler.

Er der nogle dybere smerter eller andre udfordringer i kroppen vil jeg påsætte cupperne her, det er hovedsageligt på ryg og mave, men kan også være på andre bløde områder feks. arme og ben. Cupperne skal sidde på huden i 5 - 10 minutter, inden de fjernes igen.

Afslutningsvis vil jeg massere området.

Du kan få ”sugemærker” og være øm i de områder hvor cupperne har siddet, det kan tage op til et par uger om at forsvinde. Det er ikke farligt, men blot et tegn på, at blodet er steget op til overfladen, som den skal.

Undervejs i behandlingen vil jeg muligvis gå nærmere ind på de eventuelle bagvedliggende årsager til dine udfordringer.

Hvorfor får jeg mærker?

Når der er affaldstoffer i bindevævet, stagnerer blodet og bliver mørkt, uiltet og tæt. Når så det bliver trukket til overfladen vha sugekopperne, kommer det mørke blod til overfladen og giver mærker. Mærkerne er derfor en indikator for hvor slem din stagnationstilstand er. Hvis du er sund i det bindevæv der arbejdes med, vil du blot blive let lyserød og rødmen vil forsvinde igen efter kort tid, er du derimod alvorligt stagneret, kan du få mærker der er lilla eller sorte.

Oversigt over forskellige farver og tilstande efter cupping.Fra venstre: Sund Blodcirkulation, Moderat Stagnation, Alvorlig Stagnation, Toxiner og Qi Underskud

Oversigt over forskellige farver og tilstande efter cupping.

Fra venstre: Sund Blodcirkulation, Moderat Stagnation, Alvorlig Stagnation, Toxiner og Qi Underskud

Gør bindevævsmassage ondt?

Som udgangspunkt er bindevævsmassage med sugekopper en smertefri behandling, men når der er bundet affaldsstoffer og væske til vævet, kan vævet være temmelig ømt, og så kan behandlingen gøre ondt. Når massagen er forbundet med smerte, er det dog en smerte, der som regel aftager hurtigt i behandlingen og også en smerte, der føles godt, i den forstand, at det kan mærkes, at behandlingen gør godt – massagen kan virke helt befriende og give en lettelses-følelse.

For personer, der ikke kan udholde ”almindelig” massage, fordi det er for smertefuldt, når der trykkes ned i det ømme væv, kan dette være et direkte behageligt alternativ – da der ved denne behandlingsform ikke trykkes ned i det ømme væv. Man kan på en måde sige, at der tages omvendt fat, da der er tale om et undertryk.

Hvem kan ikke få behandling?

  • Får blodfortyndende

  • Har cancer

  • Er gravid

  • Er i akut fasen efter en skade

  • Nybagte mødre bør vente til efter amningen er ophørt

Søren cupping.jpg