Det er f...... hårdt

Bliver det nogensinde normalt igen?

Livet som ung burde være fyldt med glæde, fester, forelskelser, venner, cafeture, gymnasiefester, introture og meget mere, men sådan er det langt fra lige nu.

Vi står midt i en global pandemi, hvilket indebærer langt mere end det at blive smittet med corona.

Vi står i en konstant stresspåvirkning, hvilket er meget usundt for både vores krop og vores psyke. Vi er alle ramt i denne tid, men med dette indlæg, vil jeg have lidt ekstra fokus på vores ungdom. Set med mine øjne bliver de lidt overset i denne tid. For hold nu op de kæmper hver eneste dag - de kæmper stort set alt, dette sagt velvidende om, at denne situation påvirker alle forskelligt. Der er blot nogle tider gennem livet, som du kun har en chance for at opleve - now or never!

Stress kan forårsage følgende:

  • Følelser af frygt, ensomhed, vrede, tristhed, bekymring, følelsesløshed eller frustration

  • Ændringer i appetit, energi, lyst, ønsker & interesser

  • Vanskeligheder med at koncentrere sig & træffe beslutninger

  • Søvnproblemer eller mareridt

  • Fysiske reaktioner, såsom hovedpine, kropssmerter, maveproblemer og hududslæt

  • Forværring af kroniske helbredsproblemer

  • Forværring af mentale sundhedsmæssige forhold

  • Øget brug af tobak, alkohol og andre stoffer

Add Watermark_2021_02_03_12_59_55 (3).png

Som mor, behandler og voksent menneske bekymrer denne tid mig en del - hvordan ser tingene ud på den anden side? Hvordan er vores fysiske og psykiske tilstand.

Vi må nu øve os endnu mere i, at se bag facaden hos vores unge mennesker. Måske spørge dem en ekstra gang om, hvordan de i virkeligheden har det samt have fokus på ovenstående bivirkninger ved langsigtet stress. Vi skal måske hjælpe dem lidt mere i hverdagen, om muligt, med at komme ud af sengen og gøre noget af det, som vil hjælpe dem i denne tid. Dette kommer jeg nærmere ind på senere. Og det gælder jo i virkeligheden ikke kun dem - vi har ligeså meget brug for det.

I morgen er en ny dag

I dag har du måske overskud og kan se det fornuftige i håndteringen af situationen, har lyst til at være aktiv, dit sind er lyst og verden bliver mødt med et smil. Men sådan er alle dage bare ikke, vel? Det er nok mere undtagelsen end reglen efterhånden, at du har det sådan.

For andre dage føler du dig måske frustreret, i afmagt, bekymret, deprimeret, alene, ked af det og har faktisk slet ikke lyst til at stå ud af sengen. Det er vigtigt, at huske på, at det er helt OK at have det sådan - vi oplever det alle sammen og vi reagerer forskelligt på forskellige ting på forskellige dage.

Vi er nødt til at have fokus på, hvordan denne stress situation påvirker det enkelte individ på den enkelte dag. Vi skal måske slække lidt på forventningerne til vores unge mennesker i denne tid. Online undervisning og det at være isoleret helt eller delvist, er nu nået til et stadie, hvor det hver eneste dag æder kraftigt af deres i forvejen lille mængde af ressourcer. Vi skal passe på dem og hjælpe dem med at håndtere disse følelser, afsavn og konstante forandringer.

Vi er sociale væsner

Det er vigtigt for dit mentale velbefindende at opretholde sunde relationer med mennesker, du stoler på. Tænk over måder hvorpå du kan holde kontakter med venner og familie - via telefon, messenger, videoopkald, gå ture (enten sammen eller digitalt). Mærk efter - hvem har du lyst til at skabe en dybere relation til?

Du har brug for at føle dig forbundet med andre mennesker ikke kun for at holde skruen i vandet under nedlukningen, men også for at finde tryghed i at træde ud i verden igen på den anden side.

Tænk hver dag over, hvordan du kan skabe kontakt ud til andre, hvordan du kan gøre noget godt for et andet menneske og hvordan du kan gøre noget godt for dig selv? Det vi giver ud har det med at komme tilbage <3

Du skal turde tale om dine bekymringer, det er helt normalt, at føle som du føler, og du er helt sikkert ikke alene med de følelser.

Hvad kan du ellers gøre?

Og skal man altid gøre noget. Det mener jeg ikke, at man skal - dog er det et arbejde i sig selv, at acceptere at tingene er som de er og at du føler, hvad du gør. Det kan faktisk være møg svært, vi som mennesker vil så gerne handle, fixe og ordne. Så det at vi i denne tid oplever magtesløshed er for mange rigtig svært.

Ofte vil der være tre reaktioner på dette, enten vil man kæmpe, flygte eller fryse - hvad gør du? Skal du måske øve dig i at gøre noget andet i denne tid. Eller som minimum blive bevidst om hvilket mønster du har og hvad det gør ved dig.

Skal jeg komme med lidt gode råd til, hvordan du kan passe bedre på dig selv i denne tid, så vil de sådan ud:

  • Pas på din krop

    • Vores fysiske helbred har stor indflydelse på, hvordan vi har det. På tidspunkter som disse kan det være let at falde i usunde adfærdsmønstre, der ender med at få dig til at føle dig værre.

      Prøv at spise sunde, velafbalancerede måltider, drik nok vand og træne regelmæssigt. Undgå at ryge, narkotika eller drikke for meget alkohol.

      Hvis du er hjemme, kan du prøve at træne indendørs, der er masser af gratis online klasser og træningsprogrammer.

    • Kom ud og få frisk luft hver dag!

  • Hav fokus på dine følelser

    • Prøv at fokusere på de ting, du kan kontrollere, såsom hvordan du agerer, hvem du taler til og hvad du fylder dine tanker med.

      Det er som nævnt fint at erkende, at nogle ting ligger udenfor din kontrol, men hvis konstante tanker om situationen får dig til at føle dig angst eller overvældet, så skal du have ekstra fokus på dit mindset og på hvad du fodre dit hoved med.

      Dine tanker skaber din virkelighed, så prøv at flytte dit fokus overpå positive ting. Det kræver en del bevidsthed og energi i starten, men jeg ved du kan.

      En lille enkel måde at arbejde med dette på, er hver aften at skrive 3 positive ting fra dagen ned i en notesbog!

  • Gør ting du nyder

    • Hvis vi føler os bekymret, ængstelige, ensomme eller triste, kan vi stoppe med at gøre ting, vi normalt nyder.

      Gør en indsats for at fokusere på din yndlingshobby, hvis det er noget, du stadig kan gøre derhjemme. Eller start en ny hobby. Uanset hvad det er, find noget, der fungerer for dig.

      Hvis du ikke kan komme i tanke om noget, du kan lide at gøre, så prøv at lære noget nyt derhjemme. Der er masser af gratis tutorials og kurser online. Vigtigst er at du nyder det - at det fylder dig op.

      Husk du kan stadig være social derhjemme ved at slutte dig til andre online.

    • Latter - gør ting som går dig til at grine.

  • Tag dig tid til at slappe af/koble fra

    • Dette kan hjælpe dig med at håndtere vanskelige følelser og bekymringer samt forbedre dit generelle velbefindende. Dette kan gøres på mange måder, måske med meditation, gåture eller en slapper på sofaen.

  • Få en god søvn

    • Søvn af god kvalitet gør en stor forskel for, hvordan vi har det, så det er vigtigt at få nok.

      Prøv at vedligeholde dit søvnmønster og hold dig til god søvnpraksis. Luft ud dagligt på dit værelse.

Det at stå op, tage et bad og klæde sig på - at gøre lidt ud af sig selv - har også en kæmpe stor indvirkning på, hvordan vi har det. Så giv dig selv en masse kærlighed, du fortjener det så meget.

Tilgiv dig selv og andre, alle er presset for tiden - hvilket kan mærkes på vores måde at være i verden på! Hav lidt ekstra tålmodighed!

Dette venter forude - så hold fast og lad os komme stærke ud på den anden side!

Skyggen…

Karakterstrukturer Indledning